Mosselen a la Francois

Per persoon minimaal 1kg liefst grote mosselen

Ingrediënten
  • Grote pan met 2 a 3ltr water
  • 1 pond soepgroenten
  • 3 stangen prei
  • 1 rode en 1 groene peper (of alleen 1 rode naar keuze)
  • 1 a 2 uien (in dunne ringen snijden)
  • 2 a 3 wortelen
  • 1 a 2 teentjes verse knoflook
  • 2 laurierbladen
  • zeezout
  • provencaalse kruiden (hoeveelheid naar smaak)
  • kruidenboterkruiden (hoeveelheid naar smaak)
  • tabasco
  • zure room (of crème-fraise)
  • 1 flesje witbier
  • 1/2 fles witte wijn
  • 1 bakje klein gesneden spekjes (liefst gemarineerd)
Bereidingswijze

s’morgens alle ingrediënten opkoken m.u.v. de prei
en vervolgens laten staan;
een half uur voor het opdienen de “soep” aan de kook
brengen en de in ringen gesneden prei toevoegen,
ongeveer een 20 minuten zachtjes laten doorkoken.

De mosselen 2x goed wassen, mosselen waar stukjes uit zijn
niet gebruiken; het vuur of de pit zo hoog mogelijk zetten
zodat de soep goed kookt, daarna de mosselen in 2 partijen
(steeds blijven roeren/omscheppen) goed gaar laten stomen
(± 8-10 minuten)

Sausjes

Mostertsaus
Peper, mosterd, goede azijn, mayonaise, n’ eetlepel crème-fraise,
olijfolie, wat zoete sambalsaus en eventueel wat zeezout met staafmixer onder elkaar mengen

Knoflooksaus (in flesjes of zelf te maken)

Zelf maken
3-4 teentjes knoflook uit pers, citroensap, crème-fraise
goede azijn, olijfolie, mayonaise, n’ beetje witte wijn
kruidenboter kruiden, zeezout, peper (ruim), goede mixen
tot een homogeen papje…

0